неділя, 23 лютого 2014 р.

Масляна


      Масляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багатої та  ситної їжі. Бо після тижня масляної розпочинається піст, і їсти ситну їжу забороняється.  Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня, починаючи з понеділка.  
      Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.

      У 2014 році Масляна починається  24 лютого.
      В Україні, в перший день Масляної, за традицією готують холодець, млинці на маслі і, звичайно ж, роблять вареники із сметаною і сиром.



      У Німеччині на Масляну прийнято пекти оладки і домашню ковбасу. Англійці ж не тільки готують, а й беруть участь у змаганнях з бігу наввипередки, та ще й з розпеченими сковорідками, на яких в цей час знаходяться млинці. Не ображають і холостяків в Польщі, їх прийнято пригощати пончиками, оладками, горілкою і солодким хмизом, а також – жартівливо тягають за волосся.

Немає коментарів:

Дописати коментар