Масляна
Масляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багатої та ситної їжі. Бо після тижня масляної розпочинається піст, і їсти ситну їжу забороняється. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня, починаючи з понеділка.
Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.
У 2014 році Масляна починається 24 лютого.
В Україні, в перший день Масляної, за традицією готують холодець, млинці на маслі і, звичайно ж, роблять вареники із сметаною і сиром.
У Німеччині на Масляну прийнято пекти оладки і домашню ковбасу. Англійці ж не тільки готують, а й беруть участь у змаганнях з бігу наввипередки, та ще й з розпеченими сковорідками, на яких в цей час знаходяться млинці. Не ображають і холостяків в Польщі, їх прийнято пригощати пончиками, оладками, горілкою і солодким хмизом, а також – жартівливо тягають за волосся.
Немає коментарів:
Дописати коментар